A jászberényi SEAP-készítés a második ütemébe lépett – Városfórumon járt a MUTK

2016. január 28-ra szervezett Jászberény város Városfórumot, amin a készülő SEAP-pal kapcsolatban informálódhattak az érdeklődők. A fórumon jelen voltak az önkormányzati képviselők, a városi képviselők, a polgármesteri hivatal munkatársai, a városüzemeltetés és az intézmények igazgatói, civil szervezetek, a városi ifjúság képviselői, tehát mindenki, akit a fejlesztés következményei közvetlenül érintenek. Dr. Szabó Tamás polgármester köszöntötte a jelenlévőket, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a Városfórum újdonsága az, hogy az élet legkülönfélébb területeiről érkezett szereplőket gyűjti egybe, és ösztönzi együttgondolkodásra – nem csak a város energetikai jövőjét illetően, de bármilyen, a várost és lakói életét érintő kérdésekkel kapcsolatban is.

Polgármester úr kifejezte továbbá abbéli reményét is, hogy ez az alkalom szokássá, „intenzív aktivitássá” válhat, és a jövőben is megvitathatják az érintett felek ilyen formán a várost érintő kérdéseket.

Ongjerth Richárd, a MUTK ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a SEAP, az önkormányzati energetikai terv elkészítésének egyik fontos lépése ez a kísérleti-tervezési szakasz, melynek során a városi döntéshozókat és érintett feleket ültetik „egy asztalhoz”, hogy közösen vitassák meg a készülő terv legfontosabb lépéseit. Továbbá röviden ismertette a SEAP lényegét, tartalmát és formáját, illetve célját és előnyeit. Az energiahatékonyság-növelő beruházások lehetséges finanszírozási módjai és eszközei is bemutatásra kerültek, összhangban azokkal az igényekkel, amiket Jászberény város jelenlegi helyzete hív életre.

A megjelent szervezetek képviselői ezt követően fogalmazták meg javaslataikat a legfontosabb beavatkozásokra vonatkozóan, a beszélgetés során több izgalmas kezdeményezés is elhangzott a város energiagazdálkodását illetően.

Felmerült többek között a kerékpározás vonzóbbá tétele. Jászberényben népszerű közlekedési mód a biciklizés, viszont az utóbbi időben megjelent az a trend, hogy a lakosok rövid utakra is autóba ülnek, különösen jellemző ez a 30+os korosztályra. Ebből adódóan fontos lenne a szemléletformálás célzott marketingakciók keretén belül is.

Felvetődött a parkolási díjak bevezetése is, ami tovább csökkenthetné a belvárosi gépkocsi-forgalmat. A kihívást a lakosság meggyőzése jelenti, hiszen ez az intézkedés első látásra meglehetősen népszerűtlennek tűnik, holott valójában a városlakók érdekét szolgálná. Ezáltal a város a gyalogosok számára vonzóbb és tisztább levegőjű lehetne.

A jászberényiek közösségi megoldásokban is gondolkodnak: Jászdózsa, Pusztamonostor és Jászágó szomszédos településekkel összefogva szeretnének megújuló energiára épülő település léptékű erőművet kiépíteni – akár geotermiára épülő hő és áramtermelés, vagy napelempark formájában.

Kardinális kérdés Jászberényben – ahogy más településeken is -, hogy hogyan tud az önkormányzat közvetett részvétellel a lakosság és az egyéb gazdasági szereplők energiahatékonyságot célzó beruházásainak megvalósulásában közreműködni.

Ennek érdekében további társadalmi részvételre ösztönző programok, események szervezésére kerülhet sor a jövőben, hiszen a városfejlesztés egyik legalapvetőbb kritériuma a kommunikáció lehetőségének biztosítása – amire Jászberény példás felkészültséggel rendelkezik.

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük