Böszörményi út Kereskedelemfejlesztési Program utcahasználati kutatás

A Kereskedelemfejlesztő Program a XII. kerület Böszörményi út Királyhágó tér és Kiss János altábornagy utca közötti szakaszán a közterületek átfogó megújítását tervezi. Ahhoz, hogy a jelzett útszakasz a teljes kerület egy főutcájaként működhessen, a műszaki-környezetalakítási beruházások mellett olyan tervezett, szervezett folyamat beindítására is szükség van, amelyik a szomszédos üzlethálózat megújításával biztosítja a lakossági igényekkel minél inkább összhangban lévő teljes regenerációs folyamatot a Böszörményi úton. Ennek első lépéseként az utcahasználat került felmérésre.

Az utcahasználati kutatás rövid összefoglalója

A Böszörményi utat az alsó részen nagyjából háromezer, a Királyhágó tértől fölfelé nagyjából négyezer gyalogos használja reggel hét és este nyolc közötti időszakban. A hét második felében jelentősen magasabb a használat, mint az első felében; szombaton jelentősen alacsonyabb és más jellegű.

Hétköznaponként a munkába indulás időszakában, késő délelőtt és kora délután jellemző az erősebb utcai jelenlét az alsó részen, míg a felső szakaszon jóval jelentősebb és későbbre elhúzódó a délutáni használat, és kora este is tapasztalható egy jelentős hullám. Hétvégente a délelőtt és a kora délután tapasztalható nagyobb forgalom.

Az utca használói a tehetősebbek közé tartoznak, hétköznaponként, késő délelőtt és kora délután a felsőbb szakaszon voltak érzékelhető számban jelen kevésbé tehetősek.

Az elhaladók korösszetétele megfelel a Böszörményi út környezete összetételének, az alsó részt hétköznap valamivel több fiatal használta, mint a felsőt, hétvégén az utóbbi helyen a középkorú generáció volt a legjelentősebb.

Az utca felső részén emellett az utcahasználók jelentős része többedmagával sétált a hét második felében, elsősorban szombaton, míg az alsó részén inkább a magányos elhaladás volt jellemző.

A felvett kérdőív nem rögzítette, de a felvételt végző munkatársak hangsúlyosan jelezték, hogy nagyon sok a kisgyerekkel utcán elhaladó szülő vagy pár.

A hét második felében az utca felső részén jelentős mérvű vásárlási célú utcahasználatot tapasztalhattunk, hétköznap napközben, hétvégén elsősorban délelőtt és kora délután.

A vásárlási céllal elhaladók fele tartozott az 55 éves, vagy annál idősebbek közé, ami jelentősen meghaladja környékbeli harmadnyi arányukat.

A teljes kutatási anyag INNEN tölthető le.

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük