Csaba Ders

városfejlesztési szakértő

Telefon: +36 1 215 5794

“Az épített környezet fejlesztésében közreműködő szakemberként az a legfontosabb feladatom​, hogy ráébresszem a klienseimet arra a térbeli és időbeli horizontra, amiben a fejlesztési elképzeléseiket elhelyezni és értelmezni kell, mert aki csak a lába elé néz, az nem tudja, hogy merre tart. Aztán rájöttem, hogy a megoldás sokszor a lábunk előtt hever, a természet ott van mindenhol a kezünk ügyében, csak meg kell tanulni azt, hogyan tanulhatunk tőle…”

Ders világ életében úgy érezte, hogy a tanítás, kutatás és a gyakorlati praxis egymást kiegészítő, egymást erősítő szerepek, mert maga a tervezés is mindig egy újrakezdés abban, hogy a konkrét feladat kapcsán hogyan tekintünk a világra. Ezért több magyarországi egyetemen (PTE, Corvinus) vett részt kutatási és oktatási feladatokban, és régóta együttműködik a MUTK-val olyan feladatok megoldásában, amik a piaci gyakorlatnál több innovációs hátteret igényelnek. Talán épp ezért választották meg a MUT elnökség legfiatalabb tagjának.​

2012-ben egy olyan város (Pécs) főépítésze (head of planning) lett, amely elkezdett rádöbbenni a fejlődési lehetőségeinek a határaira. Az egyetem a brilliáns oktatóival közösen elkezdte körüljárni azt, hogy mit is jelent a fenntarthatóság és milyen módon nyithat ez egy új fejlesztési horizontot a város számára. Ma a város legnagyobb fejlesztési szereplőjének, az egyetemnek a főépítésze (head of planning), és azon dolgozik, hogy bennünk rejlő fejlesztési és innovációs potenciált a város szolgálatába állítsa, fél lábbal a kutatás-fejlesztés világában, fél lábbal a gyakorlat világában az egyetem fejlesztési portfóliójának az irányítása kapcsán.