Ongjerth Richárd

vezető tanácsadó

Telefon: +36 30 311 3540

„Örömmel jövök hétről-hétre a Tudásközpontba dolgozni, mert itt a kiváló fiatal kollégákkal együtt olyan új szakmai megoldásokkal foglalkozunk, amelyekről egyre inkább bebizonyosodik, hogy rengeteget segíthetnek az egyes konkrét helyi tervezési problémák megoldásában is, így sok-sok ember életét tehetik jobbá.”

Richárd több évtizedes várostervezői, kutatói és urbanisztikai cégvezetői munka után 2017 elejétől vezető tanácsadó szerepet tölt be. Sokrétű szakmai tapasztalatának lényeges szerepe volt a Tudásközpont innovációs szerepkörének, arculatának kialakításában és az urbanisztikai tudás megújítására irányuló munkák szervezésében. A társaság módszertani kutatási és tervezési munkáiban is vezető szerepet játszik. Irányító szakértője volt az energiatudatos várostervezés módszereit feltáró EnSURE CE projektnek, és ilyen módon vett részt a gyakorló várostervezőket az energiatudatos térség- és településtervezés módszereire felkészítő SPECIAL IEE projektben, valamint az N4C H2020 projekt várostervezési módszertani kérdéseiben is.

Számos konferencia előadója, több tucat publikációja főként az urbanisztika, a városmegújítás gyakorlati módszereiről, lehetőségeiről és megújításáról szól. Aktív kommunikátor, gyakran vállal moderátori szerepet a MUT, a Tudásközpont és más szakmai szervezetek konferenciáin, műhelybeszélgetésein, állandó szereplője a szakmai tudatosságnövelést, ismeretterjesztést szolgáló médiaműsoroknak. Szerkesztő-műsorvezetője volt a FUGA Rádió Városi Sáv című urbanisztikai műsorának. A Tudásközpontban folytatott munkája mellett 1993 óta aktív a szakmai felsőoktatásban. Jelenleg a BME Szociológiai és Kommunikáció Tanszékének óraadója, az ott működő Városkommunikációs Műhely vezetője. Településfejlesztési szakértő a Belügyminisztérium Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. című kiemelt kormányzati projektnek.

A Magyar Urbanisztikai Társaságnak 1987 óta tagja, ahol – több éves Választmányi, majd ESZB tagságot követően – 1994 óta nyolcszor választották az Elnökség tagjává. Kezdeményezője volt a Felsőoktatási, a Gazdálkodási és Projektfinanszírozási, valamint az Örökséggazdálkodási Tagozat megalakításának; az előző kettő vezetőségének munkájában is részt vesz. Gyakorló várostervező saját cége, a DRO Studio színeiben.