Nature4Cities H2020-as projekt a MUTK közreműködésével!

2016. november 1-jén elindult a Nature4Cities H2020-as projekt, amiben a MUTK is nagy szerepet vállal. A projekt jól alkalmazható természetközeli megoldásokat kíván kidolgozni és modellezni a városok renaturálásához, azaz „visszatermészetesítéséhez”, új, kollaboratív modellek alkalmazásával a tudásterjesztésben és döntéstámogatásban. A Tudásközpont a tíz munkacsomagból a városi megoldásokat értékelő 2. munkacsoportnak a vezetőjeként a nagyobb feladatokat vállaló partnerek közé tartozik.

A természetközeli városi megoldások kialakítása és bevezetése Európa-szerte népszerű és folyamatosan fejlődő innovatív kutatási terület, ezért a francia vezető partner (NOBATEK) mellett további 25 nemzetközi partnerszervezet vesz részt a 2020. október 31-ig tartó projektben, aminek a kutatási vezetője Marjorie Musy. A Nature4Cities a MUTK eddigi legnagyobb volumenű projektje mind belefektetett időben, mind a rendelkezésre álló erőforrásokban, mind a részt vállaló munkatársak számának tekintetében, ezért a Tudásközpont állandó stábja külső szakértőkkel megerősítve vállalkozott a jelentős szerepvállalást eredményező, remélhetően a hazai urbanisztika számára is előremutató megtoldásokat eredményező munkafolyamatban való részvételre. A projektben magyar részről a MUTK mellett a Szegedi Tudományegyetem klímakutatói vesznek részt, valamint Szeged Önkormányzata, kísérleti mintaterületként.

A projekt koordinátora a Tudásközpontnál Szkordilisz Flóra, akinek hosszú évek óta kutatási területe a városi klíma és a városi zöld felületek összefüggése. Ongjerth Richárd a MUTK munkacsoportjának vezetőjeként, a várostervezési vonatkozások szakértőjeként, valamint vezető várostervezőként vesz részt a projektben. Gion Zsófi a hazai projektrész belső és külső kommunikációjáért felelős, továbbá három szegedi specialista, Dr. Tanács Eszter, Dr. Gál Tamás és Kiss Márton is segíti a MUTK munkáját, akik a városklíma ökoszisztéma szolgáltatások modellezésében és a GIS (térinformatikai) feladatok ellátásában működnek közre. A gazdasági és társadalmi vonatkozások szakértőjeként Kocsis János Balázs és Csaba Ders is állandó résztvevője a projektnek.

A Nature4Cities projektet támogatja mások mellett a Magyar Urbanisztikai Társaság, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék, Kispest Önkormányzata és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is.