Ongjerth Richárd

or_meretOngjerth Richárd
ügyvezető igazgató
E-mail: r.ongjerth@mut.hu
Telefon: +36 1 215-5794

„Örömmel jövök nap mint nap a Tudásközpontba dolgozni, mert itt a kiváló fiatal kollégákkal együtt olyan új szakmai megoldásokkal foglalkozunk, amelyekről egyre inkább bebizonyosodik, hogy rengeteget segíthetnek az egyes konkrét helyi tervezési problémák megoldásában is, így sok-sok ember életét tehetik jobbá.”

 Richárdot több évtizedes várostervezői, kutatói és urbanisztikai cégvezetői munka után 2008-ban választotta a MUT Elnöksége a Tudásközpont élére. Lényeges szerepe volt a Tudásközpont innovációs szerepkörének, arculatának kialakításában és az urbanisztikai tudás megújítására irányuló munkák szervezésében, továbbá módszertani kutatási és tervezési munkáiban is folyamatosan kamatoztatja sokrétű szakmai tapasztalatát. Vezető szakértője volt az energiatudatos várostervezés módszereit feltáró EnSURE CE projektnek, és ilyen módon vesz részt a gyakorló várostervezőket az energiatudatos térség- és településtervezés módszereire felkészítő SPECIAL IEE projektben. Személyes szerepvállalása révén a Tudásközpont munkatársai az energiatudatos településtervezést – az EU szintjén támogató Covenant of Mayors szervezet – magyar nemzeti szakértőjévé váltak.

Számos konferencia előadója, több tucat publikációja főként az urbanisztika, a városmegújítás gyakorlati módszereiről, lehetőségeiről és megújításáról szól. Aktív kommunikátor, gyakran vállal moderátori szerepet a MUT, a Tudásközpont és más szakmai szervezetek konferenciáin, műhelybeszélgetésein, állandó szereplője a szakmai tudatosságnövelést, ismeretterjesztést szolgáló médiaműsoroknak. Szerkesztő-műsorvezetője volt a FUGA Rádió Városi Sáv című urbanisztikai műsorának. A Tudásközpontban folytatott munkája mellett 1993 óta aktív a szakmai felsőoktatásban. Jelenleg a BME Szociológiai és Kommunikáció Tanszékének tudományos munkatársa, az ott működő Városkommunikációs Műhely vezetője, ezzel párhuzamosan a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű tájépítész mesterképzésén marketing alapú várostervezést oktat.

A Magyar Urbanisztikai Társaságnak 1986 óta tagja, ahol az elmúlt húsz évben hétszer választották az Elnökség tagjává. Kezdeményezője volt a Felsőoktatási, a Gazdálkodási és Projektfinanszírozási, valamint az Örökséggazdálkodási Tagozat megalakításának; az előző kettő vezetőségének munkájában is részt vesz. Gyakorló várostervező saját cége, a DRO Studio színeiben is.