Természetalapú megoldások: miért? hogyan? – workshop a MUTK-val

nbs-infographicA 2016. novemberében indult Nature4Cities projekt innovatív megközelítésből vizsgálja azokat a már létező és ismert természetalapú városi megoldásokat, amelyek elősegítik a klíma- és környezetbarát várostervezést.

Szeged Önkormányzata, a Szegedi Tudományegyetem és a MUTK munkatársai 2017. május 5-én  műhelybeszélgetésre várnak minden érdeklődőt a MUT székházába (1094 Budapest, Liliom utca 48.)!

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Mik a természetalapú megoldások (Nature-based Solutions; NBS)?

Különböző léptékben alkalmazható várostervezési megoldások, amelyek kihasználva a természet erejét és összetett rendszerét, innovációs lehetőségeknek tekintik a jellegzetes városi környezeti, társadalmi és gazdasági kihívásokat.

Miért előnyös természetalapú megoldásokban gondolkodni?

  • Képesek sokféle társadalmi kihívást fenntartható módon kezelni, ezért alkalmazásukkal hozzájárulhatunk egy zöld és „jövőbiztos” társadalom létrehozásához, és a “jól-lét” növeléséhez többek között azzal is, hogy vonzó üzleti lehetőségeket biztosítanak Európa városai számára.
  • a természet ihlette akciók legnagyobb előnye, hogy energia- és erőforrás-hatékonyak. Ugyanakkor a sikerhez elengedhetetlen, hogy az egyes megoldások illeszkedjenek a helyi viszonyokhoz.
  • Hatékonyabb és költségkímélőbb megoldásokat jelentenek, mint a hagyományos megközelítések, több járulékos előnnyel is elősegítik az egészség, a gazdaság, a társadalom és a környezet fejlesztését.

Összefoglalva: a természetalapú megoldások alkalmazásával innovációs lehetőségként tekinthetünk számos városi kihívásra, és fenntartható módon kezelhetjük azokat.

Ezekről a problémákról és megoldásaikról szeretnénk együtt gondolkodni minden érdeklődővel a Nature4Cities projekt első nyilvános hazai műhelybeszélgetésén!

A tervezett program INNEN letölthető.